12:37
0
Dosya içeriği: 1. Sınıf Hayat Bilgisi Gökkuşağı Nasıl Oluşur Konu Anlatımı dosyasını indir 1. Sınıf Hayat Bilgisi Etkinlik ve Çalışma Kağıtları Egitimhane.Com 1. Sınıf Hayat Bilgisi Gökkuşağı Nasıl Oluşur Konu Anlatımı örneği formu download 1. Sınıf Hayat Bilgisi Etkinlik ve Çalışma Kağıtları 2011-2012 1. Sınıf Hayat Bilgisi Gökkuşağı Nasıl Oluşur Konu Anlatımı 2011 Gökkuşağının nasıl oluştuğu açıklanmıştır 1. Sınıf Hayat Bilgisi Etkinlik ve Çalışma Kağıtları


Gökkuşağı Nasıl Oluşur?

Hepimizin hayranlıkla seyrettiği gökkuşağı nasıl oluşur hepimiz merak etmişizdir değil mi? Peki gökkuşağının nasıl oluştuğu ile ilgili yeterli bilgiye sahip misiniz? Günlük hayatımızda çok karşımıza çıkan bu olayın nasıl geliştiğini gelin birlikte öğrenelim… Güneş ışığı veya alelade beyaz ışık aslında bütün renklerin karışımıdır. Bir aynanın eğik kenarına veya bir sabun köpüğüne vuran ışık renklere ayrışır. Kırmızı turuncu sarı yeşil mavi ve mor (menekşe) renklerini görürüz.
Işığı bu şekilde ayrıştıran bir cisim “prizma” diye tanımlanır. Prizma’da ayrılan renkler.belirli düzende bir “renk dizisi” meydana getirir. Bu diziye “tayf” veya bilimsel deyimle “spektrum” adı verilir. Renk dizisi daha önce de söylemiş olduğumuz gibi belirli bir düzendedir. Yanirenklerbir sonrakiyle “optik bir ilgi ilişki düzeninde” sıralanmıştır.
Gök kuşağı da aslında büyük bir kavisli ( yay biçiminde ) bir renk dizisibir “tayf”tır. Yağmur damlalarından geçen güneş ışığının kırılıp ayrışmasıyla meydana gelir. Başka bir deyişleyağmur damlaları küçük prizmalar görevini yerine getirir.
Gök kuşağı sadece sağanak halindeki yağmurlarda görülür. Yağmur yağarken aynı zamanda güneşin de ışıması şarttır. Güneşi  arkanıza yağmuru önünüze alacak şekilde orta yerde durmanız gerekir. Yoksa gök kuşağını göremezsiniz.
 


Peki, siz hiç gökkuşağının türleri olabileceğini düşünmüş müydünüz? Evet, gökkuşağının türleri vardır.

Birinci Gökkuşağı

En çok rastlanan gökkuşağı türü, ilkel yani birinci gökkuşağıdır. Bu gök kuşağında kırmızı renk dış tarafa, mor renk iç tarafa isabet eder. Renklerin dıştan içe doğru dizilişi ise sırasıyla; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, turkuaz, mavi ve mordur.

İkinci Gökkuşağı

Bazen de ışığı daha zayıf olan, tali yani ikinci gökkuşağına da rastlanır. Bu gökkuşağında da kırmızı en içte, mor renk ise en dıştadır. Yani renklerin dıştan içe doğru dizilişi sırasıyla; mor, mavi, turkuaz, yeşil, sarı, turuncu, kırmızıdır.

Küçük Kuşaklar

Birinci ve ikinci gökkuşağının haricinde sadece dar kırmızı veya kırmızı-yeşil renk bantlarından oluşan küçük kuşaklar da görülür ve bunlar birinci gökkuşaklarının iç tarafında ve ikincilerin dış tarafında bulunurlar.

Gökkuşakları; ışık ışınlarının yağmur damlaları ve sis tanecikleri tarafından kırılması, yansıtılması ve dağıtılması ile meydana gelir demiştik. Büyük damlaların meydana getirdiği kuşaklar en parlak ve renk ayrılması en belirgin olanlarıdır. Küçük yağmur damlalarının meydana getirdiği kuşaklar ise daha zayıf ve daha geniş olurlar.



Gökkuşakları genellikle yarım çember olarak gözükmelerine karşın, bir dağ tepesinden veya uçaktan bakıldığında, gökkuşağı konisi olarak adlandırılan çember şeklinde görülebilir. 


0 yorum:

Yorum Gönder