06:43
0
Dosya içeriği: 3. Sınıf Hayat Bilgisi Güneş Ve Ay dosyasını indir 3. Sınıf Hayat Bilgisi Etkinlik ve Çalışma Kağıtları Egitimhane.Com 3. Sınıf Hayat Bilgisi Güneş Ve Ay örneği formu download 3. Sınıf Hayat Bilgisi Etkinlik ve Çalışma Kağıtları 2011-2012 3. Sınıf Hayat Bilgisi Güneş Ve Ay 2011 3. sınıf hayat bilgisi Güneş Ve Ay 3. Sınıf Hayat Bilgisi Etkinlik ve Çalışma Kağıtları


            GÜNEŞ TUTULMASI
       Güneş tutulması: Güneş'in önünden Ay' geçer. 3 gök cismi aynı hizaya gelir ve Ay Güneş ile Dünya'nın arasına girer. Buna Güneş tutulması denir. Tutulma sırasında asla çıplak göz ile bakılmamalıdır.

            AY TUTULMASI

       Ay Tutulması:Ay kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir.


GEL-GİT MET- CEZİR


   Güneş ve ay, dünyaya çekim kuv-veti tatbik ederler. Özellikle ay, de-nizlerde suyun alçalma-yükselme-sine sebep olur. Yeni ve dolunay zamanında, her iki cismin çekim kuvvetleri aynı düzlemde ortaya çıktığı için, okyanus, önemli olarak etkilenir. Ayın çekim kuvveti, dün-yanın yakın yüzeyinde suyun yüze-yini yükseltirken, daha az bir çeki-me maruz kalan, uzak yüzeydeki su seviyesinde düşme görülür. Bunun sonucu olarak dünyanın zıt iki yü-zünde su seviyesi değişikliği ortaya çıkar.


          

En yüksek durum ay ve güneşin beraber ve zıt bulunması halinde, bir ay gününde iki kere ortaya çıkar.  Ayın gecikmesine bağlı olarak, gel-git her gün 50 dakika daha geç ortaya çıkar. Dünyanın dönme hızı, gel-git hızından daha fazla olduğundan dolayı, gel-git olayı dünyanın dönmesi üzerinde bir fren gibi etki yapar.

       AY  Ay  İng. Moon. Dünyanın tek doğal uydusu. Dünyanın çapının dörtte birinden biraz fazla olan çapı ile güneş sistemi içinde en büyük uydulardan biridir. Yüzeyindeki yerçekimi dünyaya kıyasla 1/6 kadardır. Bu nedenle dünyada 120 kg ağırlığında olan bir madde ayda sadece 20 kg gelir. Ay, dünya etrafındaki dönmesini ortalama 27 gün, 7 saat, 43 dakikada tamamlar.    Ayın üzerinde çok ince tanecikli bir malzemenin bulunduğu, üzerinde ise çeşitli çapta kayaların serpilmiş olduğu ve bu kayaların kimyevi yapısının bazalt benzeri olduğu anlaşılmıştır.                                                                                                  

            GÜNEŞ Güneş, Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alan yıldızdır. Dünya'ya en yakın yıldızdır.  Günışığı Dünya'nın ana enerji kaynağıdır. Orta büyüklükte olan Güneş tek başına Güneş Sistemi'nin kütlesinin % 99,8'ini oluşturur. Geri kalan kütle Güneş'in çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, göktaşları, kuyrukluyıldızlar ve kozmik tozdan oluşur. Günışığı şeklinde Güneş'ten yayılan enerji, fotosentez yoluyla Dünya üzerisindeki hayatın hemen hemen tamamının varolmasını sağlar ve Dünya'nın iklimiyle hava durumunun üzerinde önemli etkilerde bulunur.

      Güneş, Güneş Sistemi'ndeki en büyük gök cismidir. Çok sıcak ve yanmakta olan bazı gazlardan oluşur. Bu nedenle, yüzeyinde her saniyede milyonlarca atom bombası patlamasına eşit güçte patlamalar olur. Bu patlamalarda boyu Dünyamız'ın büyüklüğünün 40-50 katı olan alevler fışkırır.
Ateşten bir topa benzeyen Güneş, yüzeyinden çok büyük bir ısı ve ışık yayar. Eğer, Güneş olmasay-dı, her zaman gece olurdu ve her yer buzla kaplı olurdu. En önemlisi Dünya'da yaşam yani biz olamazdık. Güneş'in sıcaklığı derece 6000 dış yüzeyinde, içindeki sıcaklık ise 12 milyon derecedir.        

                                                             

                                                                    Fatih GÖKTÜRK © 2012

0 yorum:

Yorum Gönder