VİTAMİNLER
VİTAMİN ÇEŞİTLERİ | EN FAZLA BULUNDUĞU BESİNLER | VÜCUDUMUZA YARARLARI |
A | yumurta sarısı, karaciğer, süt ve süt ürünleri, et, yeşil sebzeler, balık, havuç, domates | Büyümeye yardım eder. Gece körlüğünü önler. |
B | tahıllı yiyecekler, süt, süt ürünleri, et, yeşil sebzeler, balık, tavuk | Sindirimde görevli yapı ve organlar ile sinirlerin faaliyetlerini düzenler. Beriberi (sinir iltihaplanması), kansızlık, görme bozuklukları ve çeşitli deri hastalıklarını önler. |
C | taze meyve sebzeler, turunçgiller, soğan patates, çilek, domates | Vücudun direncini artırır ve onarım için gereklidir. İskorbüt (diş etlerinde kanama), nezle, grip gibi hastalıkları önler. |
D | balık yağı, tereyağ, karaciğer, süt ve süt ürünleri, yumurta | Kemiklerimizi ve dişlerimizi sağlamlaştırır. Raşitizmi ( kemik hastalığı) önler. |
E | Yeşil bitkiler, tahıllar, et, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağlar, karaciğer | Üreme, gelişme ve büyümede etkilidir. |
K | Yeşil bitkiler, karaciğer, balık, ıspanak, baklagiller, süt ve yumurta | Kanın pıhtılaşması için gereklidir. |
Vitaminler, vücudumuz için gerekli olan karbonhidrat, protein ve yağların işlerini yapmasına yardımcı olan küçük işçilerdir. Vücudumuzda öncelikle düzenleyici olarak görev yaparlar. Vitaminler hastalıklardan koruduğu gibi büyümemiz ve sağlıklı olmamız için de gereklidir.
Fatih GÖKTÜRK © 2012 KAMAN
0 yorum:
Yorum Gönder