KOZAN TİCARET MESLEK LİSESİ VE ANADOLU TİCARET MESLEK LİSESİ 2012-2013 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM KİMYA DERSİ ZÜMRE ÖĞRETMENLER TOPLANTI TUTANAGI
Karar No : 2
Karar Tarihi : 10 / 02 / 2013
GÜNDEM MADDELERİ
1. Açılış ve yoklama,
2. I. Dönem zümre kararlarının gözden geçirilmesi
3. Kaynak araç ve gereçlerin gözden geçirilmesi
4. 2104 – 2212 – 2488 Sayılı Tebliğler dergisinde yer alan Atatürkçülük konularına derslerde yer verilmesi,
5. Öğrencilerin I. Dönemki başarı durumları ve başarıyı artırıcı tedbirler,
6. M.E.B Ödev yönetmeliğinin esaslarının 2300 STD’den okunması ve ödevlerin takibi,
7. 08.12.2004 tarih ve 25664 sayılı M.E.B Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği’nin okunması,
8. 2425 sayılı tebliğler dergisi Orta Öğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliğinin okunması,
9. Derslerde kullanılacak yöntem ve tekniklerle ölçme ve değerlendirme,
10. Yazılı ve sözlü notlarının uygulanma esasları,
11. Öğrenci ve öğretmen ilişkilerinin gözden geçirilmesi,
12. Uygulamada görülen aksaklıklar ve bunların çözüm yolları,
13. Dilek ve temenniler.
GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ
1. Zümre başkanı Ercan ÖZEN; 2012-2013 Eğitim ve Öğretim yılının 2. Döneminin eğitim camiası için başarılı geçmesi dilekleri ile toplantıyı açtı.Toplantıda zümre öğretmenlerinin hazır olduğu görülerek diğer gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.
2. I.dönem zümre kararları gözden geçirilerek , alınan kararların uygulandığı görüldü.
3. I. Dönem zümresinde belirtilen kaynak araç ve gereçler aynen kullanılmasına karar verilmiştir.
4. Zümre başkanı Ercan ÖZEN; 2104, 2212 ve 2518 Sayılı Tebliğler Dergilerindeki Atatürkçülük ile ilgili konuların 2. Dönemde de derslerde yeri geldiğince önemle işlenmesi gerekliliğini dile getirdi. Ayrıca Zümre başkanı Ercan ÖZEN; Atatürkçülüğün derslerde davranış haline getirilmesi hususunda öğretmenlere düşen görev ve sorumluluklar üzerinde durdu.
5. Zümre başkanı Ercan ÖZEN; I.Dönem sonu itibari ile 9. sınıfların % 50, 10. sınıfların ise %86’lık başarı ortalamasına sahip olduğunu belirtti.
9.sınıflarda genel olarak başarı birinci dönem sonunda düşük olduğunu belirten Zümre başkanı Ercan ÖZEN; bunun sebeplerinin başında bilinçli öğrenci sayısının azlığı, velilerin ilgisizliği, öğrencilerin İlköğretim sınıf geçme sistemi ve disiplin yönetmeliğine iyi adapte olduğu, bununda onlarda olumsuz yönde etki ettiği, derslere düzenli ve sürekli çalışmadıkları, tekrar etmemeleri, çalışmaların plansız olması ve sayısal konularda matematik temel eksikliği gibi hususların öğrenci başarısını etkileyen olumsuzlukların başında geldiğini belirtti Elif YÜCE; aynı düşüncelere katılarak ilave olarak öğrencilere az çalışmalarından ve suistimale açık kapı bırakmamak için I.Dönem pozitif kanaat kullanılmadığının da başarının düşük görülmesine neden olduğunu belirterek II.Dönem özellikle çalışmalarında gelişme gösteren, kendini ispatlayan, derse katılan öğrencilere yalnızca ders esnasında değil ayrıca ortalamalar verilirken de pozitif kanaat verilebileceğini söyledi
Önder KARAKOCA; başarının bazı sınıflarda çok düşük olduğunu belirterek bu sınıflarda eğer seviye düşükse daha basite indirgeyerek güncel anlaşılır ilgi çekici örneklerle dersler işlenirse onlarında başarılı olacağına inandığını belirterek, bahsedilen olumsuzlukların genelde aile yapılarından ve özellikle ekonomik sıkıntı ve aile içi sorunların çok yoğun olduğu bölgemizi dikkate alarak, öğrencilerin okul içinde ve ilimizde ki sportif ve sosyal faaliyetlerdeki başarılarının da mutlaka kanaatlerinizde kullanılması gerektiğini söyledi.
Başarının daha da artırılabilmesi için ;
a)Düşündüklerini ifade edebilme kabiliyetlerinin geliştirilmesi hususunda Edebiyat dersi öğretmeni ile, sayısal işlemlerdeki becerilerin arttırılması noktasında ise Matematik öğretmeni ile işbirliği içinde olunması,
b) Dengesiz beslenme, çok televizyon seyretme; televizyon programı seçme kabiliyetlerini geliştirememeleri, zaman zaman okuldan kaçıp internet cafelere gidilmesi gibi olumsuz durumların öğrencilere olumlu yaklaşılarak giderilebileceği ve öğrencilere bu konularda nasıl hareket etmeleri gerektiği hususunda bilgiler verilmesi,
c)Velilere; öğrencilere olabildiğince iyi bir çalışma ortamı sağlamaları, anlayışla yaklaşmaları, özellikle her türlü şiddetten uzak durmaları, bu süreçte öğrencilerin olumlu ya da olumsuz davranışlarının öğretmenlerle paylaşılmasının tavsiye edilmesi,
d) Derslere devam konusunda gerek idare, gerekse sınıf rehber öğretmenleri ile işbirliği içerisinde olunması,
e) Verilen ödevlerin sık sık kontrol edilmesi,
f)Başarılı öğrencilerin başarılı olduğu anda ödüllendirilmesi,
g) Dersin ilk 10 dakikasında önceki konuyla ilgili bağlantılı soruların sorulması ve açıklanması ile yeni konuya geçiş yapılması
h)Öğrencileri aktif tutabilmek için soru-cevap yönteminin sık sık kullanılması,
i) Öğrencilerin çalışmalarında, onların anlayamadıkları yerler hususunda onlara rehberlik edilmesi gerekliliği ve bu ana hatlar paralelinde çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.
6. 2300 Sayılı Tebliğler Dergisindeki ödevler ile ilgili yönetmelik okundu. Zümre başkanı Ercan ÖZEN; öğrencilere verilen yıllık ödevlerin Nisan ayının son haftasında toplanması gerektiğini hatırlattıktan sonra ödevler konusunda değerlendirme yapılırken kaynak eserlerden yeterince faydalanıp faydalanılmadığı, ders öğretmeni ile işbirliği içerisinde olunup olunmadığı gibi hususlarda değerlendirmenin esas alınmasının gerekliliği üzerinde durdu. Önder KARAKOCA; I. dönem zümre tutanağında tespit edilen ödev konularının öğrencilere dağıtıldığını bu ödevlerin değerlendirilmesinin yine I. dönem zümre tutanağında tespit edilen puanlama sistemine göre yapılacağını belirtti. Ayrıca bu ödevlerin belirli zaman aralıklarında takip edilmesinin önemini anlattı.
7. 08.12.2004 tarih ve 25664 sayılı Talim Terbiye Kurulu ile kabul edilen “ Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği ” ile 23.12.2009 tarih ve 26385 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “ Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ” Elif YÜCE tarafından okundu ve zümre öğretmenlerince incelendi.
8. 2425 sayılı tebliğler dergisindeki Ortaöğretim kurumları disiplin yönetmeliği Önder KARAKOCA tarafından okunarak, zümre öğretmenlerince tekrar incelendi.
9. Zümre başkanı Ercan ÖZEN; derslere başlamadan önce ders konuları ile konu amaçlarının tek tek incelenmesine, konunun özelliğine uygun metotların seçilmesine, konun işlenmesi esnasında öğrencilerin faydalanacakları her çeşit metot, yöntem, anlatım tekniklerinin seçilmesine ilişkin öğretmenlerin titiz davranmaları gerektiğini, öğrencilerin derslerde daha etkin hale getirilmesi için her öğrenciye söz hakkı verilerek derslere katılmasının sağlanması, anlatımdan sonra örnekleme yapılarak pekiştirmenin sağlanması, önemini vurguladı. geç anlayan öğrencilerin tahtaya kaldırılması, deneylerden sonra gözlenen sonuçların öğrenciden istenmesi ve doğru sonuçların kaydedilmesi görüşleri benimsendi.
10. II.Dönemde Kimya dersinden 9 ve 10. sınıflarda 2 yazılı yoklama sınavı yapılacağı, verilecek sözlü notlarının adil, öğrenciyi onore edici ve destekleyici olmasının gerekliliği ve öğrencinin genel durumuna bakılarak verilmesi kararlaştırılmıştır.
11. Sınıflarda düzeni bozan ve başarısız öğrencilerle önce teke tek görüşülmesi ve özel olarak ilgilenilmesi, velileri ile görüşmeler yapılması kararlaştırıldı. Öğrencilerin öğretmenlerle ve arkadaşları ile olan davranışlarında örnek olması gerektiğini ve bu olumlu davranışların başarılarını arttıracağı da belirtildi.
12. Derslerdeki aksaklıkların; ezbercilikten uzak, dersi derste öğrenme ilkesine dayanarak, özendirerek, araştırmaya yönlendirerek giderilmeye çalışılacağı karara bağlandı.
13. Zümre başkanı Ercan ÖZEN; zümre toplantısında alınan kararlara titizlikle uyulmasını isteyerek, başarılı bir dönem geçmesi dilekleriyle toplantıyı kapattı.dersimiz.com
Elif YÜCE Ercan ÖZEN Önder KARAKOCA
Kimya Öğretmeni Kimya Öğretmeni Kimya Öğretmeni
Zümre Başkanı(Md. Yrd.) Md. Yrd.
UYGUNDUR
10 / 02 / 2013
Adnan DENİZ
Okul Müdürü
0 yorum:
Yorum Gönder