06:10
0
Dosya içeriği: 5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Mantarlar dosyasını indir 5. Sınıf Tüm Dosyalar Egitimhane.Com 5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Mantarlar örneği formu download 5. Sınıf Tüm Dosyalar 2011-2012 5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Mantarlar 2011 Fen ve Teknoloji ile ilgi canlıları tanıyalım ünütesi mantarlar yazısı. 5. Sınıf Tüm Dosyalar
            Mantarlar

  Mantarlar genellikle çok hücreli canlılardır.Sporla çoğalırlar.Genellikle hareketsizdirler.Bu bakımdan bitkilere benzerler.Ancak kök göcde gibi organları yoktur.Yapılarında klorofil bulunmaz.Hazır besinle beslenirler.Gözde görülebilir mantarlar olduğu gibi gözle görülemeyen mantarlar da vardır.

Şapkalı Mantarlar: Çevremizde en çok gördüğümüz mantarlar çeşididir.Şapkalı mantarlarda gerçek kök yoktur.Gövede yerine küçük bir sap sapın çevresinde de şapka denilen organ bulunur.Sporlar şapkanın altında yer alır.Sporlar çevreye yayılarak mantarların üremelerini sağlar mantarlar loş ve nemli yerlerde yetişirler.Besin değerleri oldukça yüksektir.Ancak bazıları zehirlidir.Kültür mantarları zehirzisdir.

Küf Mantarları: Ekmek,peynir,limon,salça gibi besinler uzun süre açıkta bırakıldıklarında üzerlerinde renkli ve pamukumsu görünüşte bir tabaka oluşur.Bu tabakayı mantarlar oluşturur.Besinleri çürütüp yaoısını bozan bu mantarlara küf mantarları denir.Küf mantarları gözle görülmezler,nemli ve besin bulunan ortamlarda gelişerek küfleri oluştururlar,sporlarla çoğalırlar.

Maya Mantarları: Bira,şarap üretimi ile ekmek pasta yapımında kullanılır.Bunlar faydalı mantarlardır.Bazı mantarlarda zararlıdır.İnsan üzerinde yaşayarak çeşitli deri hastalıklarına neden olurlar.


0 yorum:

Yorum Gönder